- Admin
- Ochrona środowiska
- 0 polubień
- 2995 odwiedzin
- 0 komentarzy
Wieloletnie przyzwyczajenia konsumpcyjne sprawiają, że Polacy obawiają się picia wody kranowej i chętniej sięgają po produkty butelkowane. Co ciekawe, według danych Głównego Inspektora Sanitarnego są to obawy całkowicie bezpodstawne, gdyż woda płynąca z polskich kranów jest w 99,7% bezpieczna i zdatna do bezpośredniego spożycia.
Fakty dotyczące polskiej kranówki
Polska kranówka jest czysta, smaczna i zawiera więcej wapnia i magnezu niż źródlana woda butelkowana. Biały osad, który często pojawia się na czajniku, kubku czy butelce wielokrotnego użytku to efekt wytrącania się i osadzania minerałów. Woda kranowa jest ponadto znacznie tańsza od tej sprzedawanej w plastikowych butelkach – koszt zakupu jednego litra kranówki wynosi 1 grosz. Rezygnując z zakupu wody butelkowanej, można zatem oszczędzić nawet 1000 zł rocznie, a jednocześnie przyczynić się do ograniczenia zużycia jednorazowych opakowań. Niestety w Polsce każdego roku wytwarza się 4,5 mld plastikowych butelek, z których 3,6 mld ląduje w rzekach i lasach. Alternatywą dla plastikowego opakowania jest nowoczesna butelka wielokrotnego użytku, pozbawiona szkodliwego bisfenolu wykorzystywanego do produkcji tworzyw sztucznych. Substancja ta jest powszechnie obecna w plastikowych butelkach, woreczkach na ryż i innych opakowaniach spożywczych, dlatego przez układ pokarmowy może wnikać do naszego organizmu, zaburzając gospodarkę hormonalną czy pracę układu krążenia. Butelka wielorazowa wykonana z lekkiego i wytrzymałego szkła, wysokojakościowej stali przeznaczonej do kontaktu z żywnością czy bezpiecznego tworzywa Eastman Tritan, jest wolna od szkodliwych związków tego typu.
Najczęściej powtarzane mity
Wiele osób uważa, że woda kranowa jest zanieczyszczona, gdyż jest mętna lub wręcz zabarwiona na żółty czy brunatny kolor. Tymczasem taka barwa najczęściej świadczy wyłącznie o podwyższonej zawartości żelaza. W tym miejscu warto podkreślić, że zanim kranówka trafi do odbiorcy, jest regularnie badana przez Sanepid. Aby była czysta i wolna od bakterii, wirusów czy mikroorganizmów poddaje się ją procesowi filtracji oraz uzdatnianiu chlorem. Chlor dodawany do wody, pomimo nieprzyjemnej woni, nie wpływa negatywnie na ludzkie zdrowie. Jest bowiem stosowany w bezpiecznych, ściśle określonych dawkach. Należy też dodać, iż zdaniem lekarzy picie wody kranowej nie wywołuje kamicy nerkowej, a jej przegotowywanie w żaden sposób nie wpływa na właściwości cieczy.
Zarówno pod względem zawartości składników odżywczych, jak i w kwestii smaku, kranówka nie odbiega jakością od źródlanej wody butelkowanej. Nie ma więc żadnego logicznego uzasadnienia dla masowego, regularnego nabywania tego rodzaju asortymentu. Woda kranowa i butelka wielorazowa stanowi zestaw, który może przyczyniać się do poprawy stanu środowiska naturalnego oraz utrzymywania właściwego poziomu nawodnienia ludzkiego organizmu.
Komentarze (0)